Inspirerande föredrag i Tyresö: Naturlig mat i skolan

Igår blev jag jätteinspirerad av skolmatskocken Gösta Rik från Fornuddens skola som på temat “Naturlig mat i skolan” berättade om hur han och hans kollegor jobbar. Vilken eldsjäl och vilken matglädje, med allt fokus på barnen och att de ska klara sin dag i skolan på bästa sätt. Barnen får gärna komma in och titta när Gösta och hans kollegor gör 400 köttbullar, med hjälp av en glasskopa! Allt gör de från grunden, bakar bröd, kokar fond och till och med eget smör av vispgrädde!

Att det är lagat från grunden betyder mindre konstiga tillsatser, mer näring och självklart högre kvalitet. Gösta har tagit in nya leverantörer och ifrågasatt många av de rigorösa regler som finns om skolmat för att kunna laga mer själv, mer ekologiskt och mer närproducerat. Men Gösta har fått kämpa mot många åsikter och fördomar för att komma dit. Läs mer om Gösta Rik i Vi i Tyresö och  SVT.

image

Sedan föreläste Cecilia Blidö, kostrådgivare som startade siten Naturlig mat i skolan som en reaktion på vad hennes egna barn serverades i skolan. Hon menar att vi är inne i ett paradigmskifte där vi ifrågasätter den fabrikstillverkade maten och gamla sanningar om mat, som t.ex. att fett leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

wpid-20131107_202909.jpg

Vi fick lära oss massor om kroppens bränsle i form av proteiner, fett och kolhydrater. Jag kan inte ta med allt, mer info finns på hennes site, men här är en lista på vad barn inte bör äta:

 • Lättprodukter
 • Stora mängder mjölmat och pasta
 • Majsflingor, riskakor, rispuffar
 • Smörgås istället för lagad mat
 • Läsk och godis – bara på lördag
 • Margariner, solrosolja och majsolja

Cecilias motto är “Naturlig mat som på gammelmormors vis” utan tillsatser, närproducerat och miljövänligt

Tack Jannice som ordnat kvällen! Ser fram emot nästa föredrag i föreläsningsserien Torsdagar i Trollbäcken som ska handla om barn och internet

Här är inlägget om mitt eget föredrag om Ekopiloterna från i vintras.

Edit 2013-11-20: Ytterligare en artikel om Gösta Rik i Tyresö Nyheter

2 Comments

Filed under Min vardag

2 Responses to Inspirerande föredrag i Tyresö: Naturlig mat i skolan

 1. Jannice

  Även här kan ni läsa mer om Gösta 🙂
  http://tyresonyheter.nu/16tn6.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.