Ekopilot på charterresa

I juli var det dags för familjen Månsson att flyga till Kos på en veckas semester, all inclusive med Ving. Hotellet var ett jättestort komplex med jättefina pooler, stora restauranger med jättegod mat och massor med aktiviteter på området. Det som lockade oss var de roliga poolerna och alla aktiviteter för barn, förutom sol och värme så klart. Vi tyckte också att det lät väldigt bekvämt med all inclusive, barnen har ju ofta bara tråkigt när man går på restaurang. Nu slapp de vänta på maten, fick chansen att se vad de ville ha och prova nya saker och framför allt, när de hade ätit klart kände vi oss trygga med att de gick till lekplatsen medan vi lugnt satt kvar och åt färdigt.

För- och nackdelara för resenären är ju rätt tydliga, men det finns också många som argumenterar emot all inclusive med tanke på hur det påverkar lokalbefolkningen och miljön.

Här är lite argument och motargument:

1. Små lokala restauranger och barer förlorar sina kunder – kanske rätt till viss del, men Kos stad har iaf en stor mängd barer och resturanger. Jag har blivitserverad så fruktansvärd dålig mat på restauranger på små charterorter att där verkade snarast brist på konkurrens… Nu fick jag ist god mat varje dag!

2. All inclusive ger inga jobb till lokalbefolkningen – på vårt hotell jobbade många greker, men guiderna var som vanligt i chartersammanghang från olika länder. Det känns lite förlegat iaf för oss svenskar

3. All inclusive genererar mer avfall – det beror ju helt på hotellet. Flera av Vings egna resor är certifierade med med EU-Ecolabel. Detta var dock inget av Vings egna resort och någon källsortering hade de tyvärr inte, något som jag självklart anmärkte på. Jag hade gärna tagit emot information om vad man ska tänka på för att vara en gäst som tar ansvar för miljö och omgivning. Men mycket av det är ju samma som man gör hemma.

Min slutsats är att det finns folk som vill ha det här, men det går att göra bättre!

Slutligen är ju flygresor aldrig bra, men jag blev positivt överraskad när jag fick höra att Cook airwais som Ving anlitar är miljöcertifierat och har minskat sina CO2 utsläpp med 20 procent.

Leave a Comment

Filed under Min vardag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.