Nu kör vi på gas

Maken fick erbjudande om tjänstebil och det såg vi som en möjlighet att gå över till en bil med förnybart bränsle. Valet föll till slut på en VW Golf variant som går på gas. Fordonsgas är en blandning av biogas och naturgas. Utvecklingen går emot att det behövs blandas in mindre och mindre naturgas i fordonsgasen och numera ligger andelen biogas på historiskt höga 73%. Det finns också ny teknik som gör det möjligt att utvinna fordonsgas ur biogas helt utan inblandning av naturgas. Läs om det i mitt tidigare inlägg om NeoZeo.

Många av Stockholms taxibilar går på gas, så när det är dags att tanka är det bara att hålla utkik efter var taxibilarna står på macken. Tyvärr verkar utbudet svaja, gasen har varit slut flera gånger när vi har försökt tanka.

VW_Golf.ashx

Bild från gasbilen.se. Där finns också mer info om modellen.

Det finns skäl att överväga en elbil efter regeringens besked i veckan:

Regeringens höstbudget bjuder på goda nyheter till den som går i tankarna på att köpa en elbil. Den så kallade supermiljöbilspremien, som innebär att den som köper en bil som släpper ut under 50 gram koldioxid per kilometer får en subvention på 40 000 kronor från staten, kommer att få ett ordentligt tillskott i kassan – 226 miljoner kronor, närmare bestämt.

Och det behövs. Premien har brottats med omfattande finansieringsproblem de senaste åren. 2014 tog budgeten slut i oktober. I år var pengarna slut redan i augusti.

Både den nuvarande och den tidigare regeringen har tvingats lösa finansieringen genom att låna från nästkommande års budget. Men nu ska det vara slut på lappandet och lagandet av supermiljöbilspremien, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson till SvD Näringsliv.

Läs mer på SvD.se

4 Comments

Filed under Min vardag

4 Responses to Nu kör vi på gas

 1. Intressant! Är andelen biogas densamma över hela landet? Eller är det olika?

  /Monica

 2. Maria

  Monica, andelen och förutsättningarna skiljer sig åt i landet. Men du kan via de flesta (alla?) bolag teckna grön gas-avtal, precis som du gör på elsidan.
  /Maria

  • Ok, tack! Intressant. Ska kollas upp. Vi har för långt till närmsta gas-mack för att kunna skaffa egen gasbil. Men hade hört att det var högre andel naturgas här på västkusten.

   /Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.