Personlig energirådgivare

Andra skryter om att de har en PT, vi fick hembesök av kommunens energirådgivare!

Nu har vi alltså tema El & energi i ekopilotprojektet, läs mer om det här.

Efter den inledande föreläsningen som hölls av Anna Bengtsson från Naturskyddsföreningen så fick vi träffa Joannna Weiss, från Energirådgivningen.

Hon har också gjort hembesök hos oss ekopiloter och vi gjorde en personlig plan för att minska energiförbrukningen. Eftersom vi har direktverkande el som uppvärmning så förbrukar vi en hel del el, ung 21000 kWh. Huset är från 70-talet, men sedan vi flyttade in 2005 har vi gjort en hel del viktiga åtgärder, nya treglasfönster, luftvärmepump. Här är vår plan:

1. Ta reda på mer exakt vad vi förbrukar – något som vi ständigt återkommer till i ekopilotprojektet är att mäta, det man mäta kan man förändra, det blir också en sporre. Antingen via en mätare som man sätter i kontakten för att mäta en pryl i taget, och/eller en mätare som man sätter på elmätaren och som man kan få detaljerad statistik ifrån.

2. Isolering: i vårt fall kan man isolera mellan taket och innertaket, måste ta reda på hur vi kan göra detta?

3. Pelletskamin var ett tips som kompletterande värmekälla – men det är dyrt och var ska vi ha den?

4. Stänga av alla elprylar helt när vi inte använder dem, lättast med en grenkontakt med on/off. – Fixat, måste bara komma ihåg att stänga av…

5. Spara på varmvatten med hjälp av sparlatorer på duschen och en dushcoach som tar tiden på långdushande ungar (och vuxna med för den delen)

6. Vi har massor av halogenspotar – byt ut successivt mot ledspotar.

7. Dammsuga kyl & frys, stänga av golvvärmen på natten… mm

Här är fler allmänna energispartips. Energi & klimatrådgivningen är ett samarbete mellan 27 kommuner i Stockholm med omnejd, ta kontakt med Joanna eller någon av de andra rådgivarna. De kanske inte kan göra hembesök, men de kommer gärna och håller föredrag i t.ex. villaföreningen.

Leave a Comment

Filed under Min vardag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.