Tillbaka till skolköket – klimatsmart mat

Något av det roligaste jag har gjort som ekopilot var en vegetariska matlagningskväll med Haninges koststrateg Catarina Heilborn och kockarna Marie-Louise Ackalin och Linda Klasson i Söderbymalmsskolans hemkunskapskök. Jag blev mycket imponerad av våra kockar Marie-Louise och Linda som på olika sätt, bl.a. genom att laga mer vegetariskt, har lyckats att minska klimatpåverkan i Haninges skolkök, samtidigt som de serverar god mat med den mycket begränsad budget som skolor har. Fantastiskt inspirerande med sådana eldsjälar!

Här hittar du mer information och recepten på Afrikansk Linsgryta, Sveciliansk Lasagne, Färskostbiffar, Hummus och Banankaka mm http://www.ekopiloter.se/tema-mat/(OBS scrolla ner för att hitta recepten)

Vi fick också många tips om hur man tar tillvara på matrester, t.ex. kan man spara och frysa ner riven morot, frukt i bitar (bananer till banankaka) och sedan använda i matlagningen.

Jag kommer inte att bli vegetarian, men jag tycker att många jättegoda rätter behöver faktiskt inte innehålla kött och jag kommer att äta mer vegetariskt i framöver.

Här vill jag bjuda på ett recept på vegetarisk lasagne som vi brukar laga och som är snabblagad och populär bland både barn och vuxna:

  • 250 g mangold eller spenat
  • 300g färskostmassa (kesella eller keso)
  • lite riven muskot
  • salt + vitpeppar
  • 10-12 lasangeplattor
  • 1 burk färdig pastasås
  • 3 dl riven ost (gärna hälften svecia hälften parmesan)
  • 2,5 dl mjölk

Koka spenaten/mangolden, hacka och blanda med färskosten och 2 dl av den rivna osten, salt, peppar och muskot.

Lägg ihop med den gröna röran underst, lasagneplattor och sen tomatsås i en smord form. Lägg på resten av den rivna osten och häll över mjölk. Gratinera i 225 grader i 30-35 minuter.

Även Tasteline har tagit hjälp av Anna Richert, gå in på länken och hitta massor av klimatsmarta recept.

Smaklig (klimatsmart) måltid!

Leave a Comment

Filed under Min vardag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.