Vitkål och vitvarors livslängd

För att börja med vitvarors livslängd. Jag läste någonstans att många produkter idag byggs inte för att hålla, utan tvärtom för att gå sönder ganska snart. Nyligen så att jag pratade med mina vänner, en trebarnsfamilj. De hade just köpt en ny tvättmaskin eftersom deras 4 år gamla tvättmaskin (en Electrolux) gått sönder. Det chockade mig! De har mer tvätt än de flesta men ändå, visst verkar det som om hållbarheten och livslängden på vitvaror har försämrats. Mina föräldrar köpte en tvättmaskin (toppmatad Cylinda) 1970, den ställdes undan efter en flytt -76 (mina föräldrar slänger ogärna något) sedan kom den till användning i sommarstugan när den fick nytt badrum -85 och användes varje sommar, några slangar och gummidetaljer byttes ut. Det som slutligen tog knäcken på den var en kräkande bebis sommaren 2004.

Här är en artikel från 2011 angående vitvarors hållbarhet från Arbetarbladet

Till något roligare – vitkål! Har du sett filmen, Kalle och chokladfamiljen med Johnny Depp som Willy Wonka? “Inget passar bättre till kål än kål” säger Kalles mamma och hackar kål med en enorm kniv för att lägga i soppan när pappan kommer hem tomhänt till den urfattiga familjen. Min ambition är ju att äta mer vegetariskt, så jag försöker prova lite nya saker och efter att i alla år ha petat försiktigt i pizzasalladen har jag kommit på att jag gillar vitkål, i alla fall i de här varianterna:

vitkålssallad

Vitkålssallad: strimla vitkålen fint, blanda ner solrosfrön och/eller pumpakärnor och blanda med en dressing av tre delar fin olivolja och en del citron, salt och peppar.

 

vitkålssallad med äpple

Strimla vitkålen, lägg i ett äpple i klyftor, salta och blanda med 1 dl turkisk youghurt.

Leave a Comment

Filed under Min vardag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.