Om Lisa

Jag heter Lisa och bor söder om Stockholm med min man Andreas och våra barn Anna född 06 och Axel född 04. Jag  jobbar med marknadsföring och kommunikation. Vi bor i ett radhusområde med närhet till skogen och ett fint friluftsområde samtidigt som vi har storstaden nära inpå.

Kommunen efterlyste kommunivånare som ville bli ”ekopiloter” och vår familj valdes ut tillsammans med tio andra hushåll. I bloggen berättar jag om hur projektet fortskrider och allt möjligt annat, miljö är den rödatråden.

Klimathotet kan kännas väldigt abstrakt, men det är ett konkret hot. Andra miljöhot såsom gifter i mat, luft och vatten, som påverkar inte bara människor utan alla organismer på den här planeten.

Jag upplever att det finns en klyfta mellan forskarna som har siffror och fakta på vad som faktiskt håller på att hända och de flesta andra människor som vill fortsätta ägna sig åt sina fritidsintressen, ta sig fram lätt och smidigt med bil, resa till Thailand på semestern, köpa en ny platt-tv och lägga på en fet stek på grillen. Jag hoppas kunna visa med konkreta exempel på vad man kan göra för att ändra sin livsstil utan att avstå allt gott i livet och samtidigt visa på dilemman man kan ställas inför när man försöker. Men framför allt är min önskan är att peppa och uppmuntra andra att ändra sin livsstil och ta mer hänsyn till miljön – kan jag så kan du!

5/9 Bilden på mig är tagen av Rey Mendoza

19 Responses to Om Lisa

 1. Hej Lisa,
  Jag skriver en artikel om Ekopiloterna till en CSR-bilaga som ska gå i Svenska Dagbladet 16 juni. Kan jag använda din anekdot om när er dotter kommenterade att man faktiskt inte behöver åka bil som inledning? Den illustrerar exakt det jag vill få fram.
  Så här ser texten ut:
  “När Ekopiloterna Lisa och Andreas Månsson diskuterade olika alternativa bränslen i bilen en dag kom det till slut en liten röst från dottern i baksätet: ‘Man kan också låta bli att köra bil.’”
  Är det okej med dig och Andreas att jag nämner er med namn?
  Vänliga hälsningar,
  Henrik Harr, frilansjournalist

 2. Hej,

  Hoppas du kan komma till Eco Now nästa helg. 5-6 oktober på Münchenbryggeriet i Stockholm.

  Livsstilsutställningen och mässan för en smartare och mer hållbar framtid. Föreläsning med bla grundare av ekoskönhetsmärket Luxsit, flera lanseringar, ekologisk vinprovning mm. Invigs för press, företag och bloggare på fredagen, men lördagen har mer konsumentprodukter. dvs utställarna byts ut tills viss del

  många produkter för husägare. kontakta mig om ni vill ha mer info.

  http://www.econow.se

  Med vänliga hälsningar

  Anders Hallström

  ——————————————————————————–

  Eco Now

 3. Jannice

  Hej Lisa
  Söker kontakt med dig för en föreläsning, maila mig gärna omgående. Det är en föreläsning om tillsatser i mat, i Trollbäcken Tyresö , med Åsa Westlund http://www.asawestlund.se/blogg/

  Hoppas höra från dig snart!

 4. maja

  Hej Lisa,

  Tycker du har en riktigt spännande och bra blogg, ser att du skriver en om miljöpåverkan. Kanske Sveriges första nära-noll-renoverade småhus skulle kunna vara intressant för dig?

  Just nu arbetar jag med projektet, som heter renZERO. Vi renoverar ett enfamiljshus från 1945 och har som målsättning att ta det från 128 kwh/m2 till 25 kwh/m2. Alltså på samma nivå som ett passivhus.

  Detta är ett helt unikt projekt i Sverige som är delfinansierat av EU. Om du skulle vilja skriva eller veta mer om detta så finns information på vår webbplats. renZERO.se. Eller så går det bra att höra av sig till mig.

  Mvh,
  Maja

 5. peterbylund

  Grattis Lisa!

 6. Hej! Hittade just till din blogg. Inspirerande läsning! Roligt att vi bloggar med perspektiv som delvis tangerar varandra.

  Här hittar du mina reflektioner om hållbara handlingar utifrån vardagen i hushållet och livet som konsument i vår tid: http://hallbarahandlingar.wordpress.com/

  Med vänliga hälsningar

  Magnus Myrberg

 7. Hej! Det finns en massa saker som bortskänkes istället för att kastas men ibland kan de vara svåra att hitta.
  Det finns en ny sajt där man kan skänka och hämta saker gratis. Man kan också hitta annonser från andra stora sajter som skänker bort saker så allt är samlat på ett ställe.
  Vanliga webben: http://www.globaround.com/Container.aspx
  Ofta är det onödigt att köpa nytt…

  MVH
  Ann

 8. Hej Lisa!

  Såg att du skrivit om “Tyst om resandets mörka sidor” och reaktioner på den. Jag jobbar på Swedish Welcome – en medlemsorganisation som certifierar svenska turismupplevelser inom kvalitet och hållbar utveckling. Här blev vi väldigt inspirerade av Gösslings artikel vilket resulterade i det här inlägget http://www.swedishwelcome.se/for-gaster/inspiration/11-satt-att-resa-med-narvaro/

  Vi ser oss hellre som gröna glädjespridare och hoppas det kan inspirera till åtminstone en liten förändring:)

  Tack för en intressant blogg!

  Mvh
  Frida

 9. Hej miljövänner, nu har ni chans att göra en insats för miljön.
  Musiksagan “Tore och Ama räddar havet” som kommer ut lagom till miljömötet i slutet av denna månad
  ger barn kunskap om vad som händer med vår miljö och vad man kan göra åt det.
  Sprid gärna denna film i era nätverk!

  https://youtu.be/Z8-79lmGQtM

 10. Hej

  Är ishockey miljövänligt? Intressant fråga. Kan vara bra att känna till att RF (Riksidrottsförbundet) har antagit en klimat- och miljöpolicy som gäller för alla idrottsförbund och föreningar i Sverige. Fokus är på transporter och energisparåtgärder i hallarna. Behövs fler inom idrottsrörelsen som lyfter de här frågorna.
  Mvh,
  Magnus Andersson
  Cajoma Consulting, Uppsala

  • admin

   Ja, jag skulle gärna ser mer diskussion om hur idrott och våra fritidsintressen påverkar miljön. Som det är nu är det nog mest motorsporten som har fått ta skit för att de inte är miljövänliga, men där har det säkert hänt saker. Sen är det det som du tar upp om hallarna och kommunernas perspektiv, där händer det också. Men resor till och från idrotten och att den så ofta görs med bil idag verkar ingen ta upp, inte heller alla prylar. Idrottsprylar som kanske tillverkas av barnarbetare på ett omiljövänligt sätt.

 11. Per Elvin

  Väldigt bra sommarprogram du gjorde i Tyresöradion. Jag är imponerad. Vi bodde grannar och vi på Fåtg 88 till för 4 år sedan. Inte visste jag att jag hade en partifrände i närheten. Vi kanske ses på ngt möte med miljöpartitet. Jag gjorde också ett program avseende miljöfrågor. Väldigt spännande och utmanande att göra radio. Med vänlig hälsning Per

  • admin

   Tack Per! Jag kommer ihåg dig. Hoppas som sagt att vi ses nån gång i samband med MP. Jag ska kolla om jag hittar ditt program. Ja, visst är det kul att göra radio, det blir nog fler program 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.