Gästinlägg: Om evig tillväxt

Lisas miljöblogg har idag äran att presentera ett gästinlägg på temat ekonomisk tillväxt. Tänkvärt, eller hur?

Är ekonomisk tillväxt en framkomlig väg för en framtida hållbar utveckling?

Våra politiker har nästan alla mantrat om ekonomisk tillväxt på sina läppar när de stakar ut vägen mot ett gott samhälle. Om jag tittar på frågeställningen ur ett strikt matematiskt perspektiv som också är ideologiskt helt värderingsfritt så måste svaret bli – NEJ, det är inte möjligt.

Utan någon avsikt att häda tar jag exemplet Jesus. Han har förhandlat fram att han skall få 1 krona i veckopeng att köpa godis för. Men för att hänga med i välfärdsökningen har han också kommit överens med sina föräldrar om att hans veckopeng skall öka i samma takt som den ekonomiska tillväxten. I Brundtlandrapporten Vår gemensamma framtid talas det om 3 %-iga nivåer i I-världen (för att vi skall fortsätta att vara en ekonomisk motor) och 7-8 %-iga i U-världen för att de på sikt skall komma ikapp oss. Jag har i detta exempel valt siffran 4% på global nivå.

Namnlös

Ökningen av 1 krona under 2000 år med en ekonomisk tillväxt av 4%

Vad har då Jesus för veckopeng idag. I figuren ovan har jag börjat med 1 krona som Jesus hade för 2000 år sedan och lagt på en årlig tillväxt på 4% och noterat värden i 100-års intervaller. Värdet på den nedersta raden motsvarar ungefär 2000 jordklot gjorda av guld. Beroendet lite på guldpriset. Tror någon det är möjligt att ge Jesus denna veckopeng att köpa godis för. Är det ens klokt?

Kanske någon nu tycker att på 2000 år kan mycket hända som förändrar vårt förhållningssätt till möjligheterna att få fram dessa ”guldjordklot”. Titta då på andra raden. Där står 51. Det betyder att den ekonomiska aktiviteten är ca 50 gånger större om 100 år än vad den är idag. Det betyder att om Du köper en ny bil vart 10 år är du då uppe i en takt av en ny bil i kvartalet. Om Du går på bio 1 gång i månaden nu, så ser Du då 2 filmer om dagen då. Om Du äter 1frukost, 1 lunch och 1 middag idag, så kommer Dina barnbarn att äta 50 frukostar, 50 luncher och 50 middagar om dagen. Kommer vår tid att räcka till? Kommer den mänskliga kroppen att klara denna matkonsumtion?

Självklart så kan vi ha andra konsumtionsmönster om hundra år. Men oavsett vad vi konsumerar då så måste det ha en omfattning som är till värdet 50 gånger större än vad den är idag och med inflation borträknad. Är inte en bättre politisk väg att gå att vi lär oss att någon gång vara nöjda med vad vi har och inte hela tiden sträva efter mer. Är det inte bättre att de effektivitetsvinster som görs i produktionen används till arbetstidsförkortningar så att vi har möjlighet till en ”rikare” fritid så vi hinner med att få ihop livspusslet?

Leif Bratt ekologisk ekonom med stort samhällsengagemang bland annat verksam på Tyresöradion

 

4 Comments

Filed under övrigt

4 Responses to Gästinlägg: Om evig tillväxt

  1. Anna -Karin Rickardsson

    Mycket tänkvärt. Vad ska vi köpa? Vi kan ju inte äta 50 gånger mer. Vi kanske kan byta porslin, prydnadskuddar, blomkrukor, prydnadsföremål, mobitelefoner, TV-apparater och möbler varje vecka…… Det finns tyvärr många möjligheter att skapa och falla för behov som inte finns i vår strävan att vara tillräckligt lyckade. Tyvärr verkar vi ha tappat förmågan att vara nöjda och faktisk tacksamma för det vi har men det ligger väl i samhällets intresse att vi ska känna oss som losers om vi inte har den senaste mode
    llen av mobiltelefon, bil, dator, köksluckor e.t.c. Jag tror dock att fler och fler börjar reflektera över om ökad shopping verkligen är vägen till välgång för inividen eller för aåmhället i stort. Det kanske finns hopp.

  2. Ja det är ett intressant ämne. Jag kommer att fundera vidare i fler inlägg framöver.

  3. Mycket tänkvärt. Jag funderar också mycket på budget och ekonomi just nu och tänkte börja i januari (om tiden tillåter) med att skriva om mina egna ekonomiska tankar kring miljö. Jag är ingen expert dock, är ju miljövetare, inte ekonom.

  4. Miljö och ekonomi hänger ihop. Jag håller på att läsa in mig på den Gröna gruppen i EU och deras tankar om banker, koldioxidbubblan och grön ekonomi: http://www.mp.se/om/carl-schlyter/broschyrer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.