Gröna glädjedödare

Många har delat den här Expressen-krönikan där Naomi Abramowicz skriver om gröna glädjedödare. Det hon reagerar på är inslaget “Tyst om resandets mörka sidor” i P1:s Vetenskapsradion. Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger i programmet att vi i ett samhälle med kunskap om klimatförändring borde prata mer om vad vårt resande innebär för utsläpp och annat. Bil- och flygresor glorifieras, trots att vi vet att det får negativa konsekvenser för miljön.

Man kan ju tycka att hon är en jättebäbis (vilket vissa gör) som får lust att göra tvärtom och sätta tänderna i en blodig biff fastän hon är vegetarian när hon får höra om köttfria måndagar. Men hon är ju också ärlig och nog förstår jag att hon inte är ensam om sin inställning. Som miljöbloggare är det inte utan att jag känner mig träffad 🙂 Många i min närhet tycker säkert att jag är en trist glädjedödare som inte unnar folk att shoppa loss eller en solsemester i Thailand. Som om mina envisa val av ekomat, min andrahandshopping och andra självspäkande löjligheter skulle göra någon skillnad.

Men å andra sidan, om hon har rätt, varför är det då så många som följer bloggar med käcka gröna tips och miljöaktivism? Hur kommer det sig då att miljöprofessorn Johan Rockströms sommarprat har blivit det allra mest delade – ett riktigt klickmonster! Jo för att de allra flesta vill veta fakta. Det finns en vilja till förändring och de vill veta hur de ska göra och var de ska börja. Och om det finns en vilja till att ändra sin livsstil då finns det också en vilja att ändra lagar och politik och på det sättet kan vi verkligen vrida jorden på rätt köl igen.

Ha en skön fredag!

Önskar en hycklande medelklass miljömupp :-))

 

 

 

3 Comments

Filed under politik och diskussioner

3 Responses to Gröna glädjedödare

  1. En utbyggd kollektivtrafik – även utanför stadskärnorna – är jätteviktigt. Vi måste börja ge människor ett alternativ till bilen. Man behöver inte komma många mil utanför storstan för att det helt ska saknas bussförbindelser! Detta trots att det egentligen är pendlingsavstånd. Men visst, det är ett politiskt ställningstagande – och kräver skattemedel.

    • admin

      Hej Monica! Kul att du läser min blogg. Jag kikade in på din blogg och läste om din spännande livsresa och flytt ut på landet. Jag tycker att det finns mycket att diskutera när det gäller landsbygd och miljö. Vi vill ju ha en levande landsbygd med både jordbruk och landsbygdsbor. Hur ska vi få de svenska jordbruken att överleva? Vi som egentligen har världens bästa mat om man tänker på djurens förhållanden. Om utvecklingen fortsätter som nu har vi snart inga bönder kvar. Hur kan vi minska fossilberoendet både i jordbruk och för de landsbygdsbor som har dålig tillgång till kollektivtrafik och långa resvägar?

      • Ja, det är en väldigt intressant fråga. Vi gräver vår egen grav om vi slår ut vår inhemska livsmedelsproduktion. Dels blir vi ännu mer beroende av långväga transporter av mat – och dels skulle vi vid en europeisk jordbrukskris stå helt utan egna livsmedel. Att sänka dieselskatten för lantbruket (som S och MP aviserade förra veckan) tycker jag faktiskt var ett bra initiativ – även om vi på sikt måste ställa om till ett mer förnyelsebart transportsätt även på landet. Det gäller att parera försiktigt så att inte fler jordbruk slås ut och samtidigt uppmuntra till forskning och etablering av alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.