Hett om mat, del 2

En presentation som jag hade lite mer svårt att smälta var Johanna Björklund, ekologisk lantbrukare och forskare vid Örebro universitet. Hon argumenterade hårt för den svenske bonden och det med all rätt. Visst vill vi ha bönder i Sverige även i framtiden. Men hon sa två saker som jag reagerade på
1. Att ekologisk mat i u-länder kan konkurrera ut små självägande bönder. Visst, det kan stämma men det kan väl i så fall också ett storskaligt konventionellt jordbruk. Visst är det bra att köpa närodlat och svenskt, men om man ska köpa något från ett land längre bort så är det ändå bäst att köpa ekologiskt.
2. Johanna pekade på att hypen kring quinoan har ökat priset så mycket att Sydamerikas fattiga nu inte längre har råd att köpa den. Att säga att man inte ska köpa quinoa på grund av det känns mycket provocerande för mig. Ska inte sydamerikanerna få ta del av välstånd och ekonomiskt utveckling? Kanske kan det göra så att fattiga Bolivianska lantarbetare stannar och klarar att försörja sig i sina byar istället för att flytta in till städerna och det ohälsosamma liv som väntar dem där? Sanningen är ju oftast inte vit eller svart utan en gråskala, läs mer i denna DN-artikel från 2011. Jag tycker alla som gillar det ska fortsätta köpa ekologisk quinoa.

5 Comments

Filed under politik och diskussioner

5 Responses to Hett om mat, del 2

 1. Nä det där låter ganska bakvänt resonerat av henne. Bra inlägg! Ska kolla den där inspelningen du nämnde i det tidigare inlägget! 😀

  • Att maten blir dyrare har också använts som argument mot etanol som bränsle (som ju också är en jordbruksprodukt), men jag tycker att man ska vara försiktig med det argumentet. Jag tror de fattiga på landsbygden (i u-länder) hellre vill kunna försörja sig själva än att få billig mat i bistånd.

 2. Jag klistrar in ett inlägg som jag gjorde på en blogg där quinoa var på tapeten: På denna blogg fanns följande påstående vilket jag ifrågasatte: ”Dyrt, men populärt. Känns lite klimat-o-smart att köpa mat från Bolivia. Särskilt när många i Bolivia dessutom lider av undernäring.” Det är dyrt men de höga priserna har främjat producenterna (bönderna) i Bolivia. Försäljningen av quinoa har inte bara lett till en bra levnadsstandard utan de höga priserna har även möjliggjort sparande av kapital för dessa bönder. Mellanhänder på quinoa-marknaden har ingen makt som på andra marknader där bönderna kan få uselt betalt för sin produkt ty i Bolivia finns det en marknad i en by som heter Challapata, i Oruro, där alla producenter och köpare av quinoa möts. Det är märkligt nog så att denna marknad är nästan en perfekt marknad där utbud och efterfrågan bestämmer priset. Det finns inga hinder och vem som helst kan sälja sin produkt där. Ett hinder kan möjligtvis vara om man bor långt från marknaden men det har ingen stor påverkan. Dessutom är produktionen av quinoa organisk, alltså använder man sig av organiska, ej kemiska bekämpningsmedel som har en obetydlig påverkan på miljön. Den stora exporten främjar också Bolivias export vilket möjliggör inträde av utländsk valuta i landet som behövs för investeringar osv. Det är o-smart att uttala sig om aspekter som man inte är insatt i. När det gäller klimat-o-smart antar jag att du menar transporten av quinoa från Bolivia till Sverige. Frebaco importerar totalt ca 130 ton quinoa per år. Låt oss anta att det finns maximalt åtta stycken företag totalt som importerar ungefär lika mycket, dvs. ca 1000 ton per år till Sverige. Detta fraktas med fartyg i 20-fotscontainrar á 20 ton styck. Det blir 50 containrar maximalt per år. Ett fartyg från Maersk får plats med minst 9000 20-fotscontainrar, den årliga importen av quinoa till Sverige motsvarar alltså 0,5 % av ett enda sådant fartyg. Ditt påstående har ingen relevans.

  För övrigt är Johanna Björklund ingen specialist på Bolivia och hon bara använder sig av påståenden som har dykt upp bland några akademiker som finns i Kanada och USA. Dessa utgår från förenklade antaganden och saknar ett helhetsperspektiv, alltså de saknar historiska, kulturella och psykologiska synvinklar om Bolivia och dess befolkning som man borde tas hänsyn till i studierna.

  • Jätteintressant Lalo, då var jag ju rätt ute i min kritik mot Johanna Björklund. Jag har själv tillbringat en del tid i Peru och Ecuador (semester + spanskakurs) så ämnet intresserar mig. Jag skulle vilja göra ett separat inlägg om det här och citera din text eller om du vill skriva en text och skicka till lisaa.mansson@gmail.com? Berätta något om vem du är och vad du har för bakgrund/kunskaper i ämnet.

 3. Lalo

  Hej!
  Idag två år senare upptäckte jag att du hade svarat på mitt inlägg. : ) Hursomhelst tycker jag att det är passande att ta upp detta ämne igen eftersom Johanna Björklund överdrev när hon pekade på att hypen kring quinoan hade ökat priset så mycket att Sydamerikas fattiga inte längre hade råd att köpa den. Du skrev t.ex. då: “Att säga att man inte ska köpa quinoa på grund av det känns mycket provocerande för mig.” Idag kostar quinoa i Bolivia ca. 9 kr per kilo men efterfrågan bland befolkningen har inte ökat ansenligt i Bolivia pga. av sociala och kulturella aspekter som många forskare inte tar hänsyn till. Hursomhelst tycker jag att trots de låga priserna för quinoa i Bolivia och Peru – deras produktion har ökat markant -betalar vi i Sverige jättehöga priser för quinoa. Trots att det finns många bolivianska producenter som vill sälja sin produkt direkt i Sverige är det svårt att få in produkten via de olika kanalerna på marknaden. Du vet att de flesta företag i Sverige säljer quinoa under eget varumärke och detta gör att vi som älskar quinoa betalar höga priser för den. Jag har mer information om quinoa (har släktingar som producerar quinoa i Bolivia). Du får gärna svara här. Hälsningar/Lalo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.