Hett om mat – Kf Stockholm

KfS medlemsöte

Nästan fullsatt i Folkets hus i Stockholm under Konsumentföreningen Stockholms medlemsmöte med mat-tema. På bilden: Annika Olsson professor i förpackningslogistik visar hur viktiga förpackningarna är för maten.

Påväg hem från Konsumentföreningen Stockholms medlemsseminarium. Det var ett gediget program med olika aspekter kring mat. Den jag gillade mest var Håkan Jönsson som är kock författare och docent i etnologi vid Lunds universitet. Han pratade om hur synen på matindustrin och gastronomi har förändrats genom historien. Jag köpte också hans senaste bok som han har skrivit tillsammans med sin mamma Bodil Jönsson – Tankar om mat. Sedan fick vi höra om förpackningar, närodlat och vacker sång av Vera Vinter.

Louise König, Hållbarhetschef KF/Coop pratade om hur Coops sortiment väljs ut. Coop har Sveriges största utbud av ekologiska varor ändå köper vi konsumenter bara 7% ekologiskt.

“Köp inte Dafgårds!” vädjade den söta tanten och jag fick lova heligt och dyrt. Tanten var gammal och i behov av hemtjänst som utfördes av mig, ett extraknäck när jag pluggade på Högskolan i Skövde, men laga mat det kunde hon. Och hon var misstänksam mot matfabrikanten i hennes hembygd. Dafgårds har ju också varit i blickfånget för kritik om matfusk, nu senast i samband med hästköttskandalen. Nu blev i vilket fall Magnus Dafgård, vice VD på Gunnar Dafgård AB, grillad av den duktiga moderatorn Louise Ungerth, KfS, om matindustrin och hur den fungerar. Kritiken som kom 2007 i samband med boken Den hemlige kocken då en Dafgårdsprodukt anklagades för att ha maximalt med tillsatser blev ett hårt slag, men efter det genomförde matfabrikanten flera stora förändringar mot naturligare råvaror och mer närodlat.

Jag var tvungen att bege mig hemåt i pausen och missade alltså presentationen om Hormonstörande ämnen och Myter om maten samt Släng inte maten. Men jag behöver inte “gråta över den spillda mjölken”. Hela tillställningen filmades och kommer att sändas av SVT UR. Hela programmet finns på Konsumentföreningens hemsida.

1 Comment

Filed under politik och diskussioner, Reportage

One Response to Hett om mat – Kf Stockholm

  1. mette kjörstad

    det verkar ha varit roligt! kommunhushälsningar mette!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.