Ologiskt med o-ekologiskt

Naturskyddsföreningen har dragit igång en ny kampanj för att få alla att handla ekologiskt.

Det är dags att ställa om hela världens matproduktion, det menar Naturskyddsföreningen som i en ny rapport har sammanställt problemen med dagens storskaliga, kemikalie- och konstgödselberoende jordbruk. Rapporten pekar också på hur vi både kan föda hela världens befolkning och ta vara på miljön genom ett hållbart, 100 procent ekologiskt jordbruk.
Naturskyddsföreningens kampanjsida har de en massa tips som underlättar för konsumenter att gå över till att handla ekologiskt. (Det verkar vara lite problem med siten just nu, ha tålamod!) Bland annat har de en artikel om 8 sätt att döda myterna om eko. Åh, jag känner igen de här argumenten mot att köpa ekologiskt så väl. Ibland har det slutat med att jag har hållit långa föredrag för vänner och bekanta.  T.ex. hade jag och min make en riktig banandebatt här hemma se tidigare inlägg.
I tidningarna förs det en bra miljödebatt, men ofta sätts rubrikerna för att väcka intresse och inlägg som det här Marit Paulsen: Ekologisk mat räddar inte världen  får stor uppmärksamhet. Vilket leder till att folk sträcker sig efter de billigaste potatisarna i affären. (Det där om att köpa närodlat gick inte in, så långt ner i artikeln orkade man inte läsa) Av Råd & Röns omfattande undersökning av ekologisk olivolja blev artikeln denna Giftrester i ekologiska olivoljor i SvD. Mycket om massa för obegripliga mikrogram, men den här meningen kom inte med:  “Om vi hade testat olivolja av konventionellt odlade oliver är det troligt att vi även där hade hittat rester av bekämpningsmedel och i högre halter.” Min slutsats av Råd & Röns test inte att leverantörerna ljuger utan att bekämpningsmedel och gifter finns överallt till och med i ekologiskt odlat (Sen kan man tycka att de borde ha gjort lite tester själva…)
Jag brukar säga såhär: Att handla är som att rösta. Röstar du på bra hälsa för dig som konsument, för arbetarna, ett drägligt liv för djuren, för bra miljö både i Sverige och längre bort?
Foto: Naturskyddsföreningen

Foto: Naturskyddsföreningen

Eller röstar du på besprutning, gifter, barnarbete, djur som hålls under vidriga förhållanden och en förstörd miljö?
Besprutning av vindruvor. Foto: Naturskyddsföreningen

Besprutning av vindruvor. Foto: Naturskyddsföreningen

Det som vi röstar på, det får vi!

Leave a Comment

Filed under politik och diskussioner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.