RenZero – Sveriges första nära-noll-renoverade småhus

Nya sk. passivhus som inte förbrukar någon energi alls för uppvärmning och lågenergihus har ju funnits länge. Men om vi ska dra ner energiförbrukningen i hela landet går det inte att förlita sig enbart på nybyggda hus, man måste göra något år de gamla också.

Det har byggleverantörerna Paroc, Nibe och Elitfönster gjort i ett gemensamt projekt som de kallar RenZERO.

Sveriges första nära noll renoverade småhus

Sveriges första nära noll renoverade småhus

Med stöd från EU har man tillsammans skapat en enkel och kostnadseffektiv paketlösning för äldre hus som är i behov av renovering och energieffektivisering. Konceptet innefattar tilläggsisolering, byte av värmekälla, ventilation, fönster och dörrar och garanterar en mycket låg energianvändning.

– Det känns häftigt att på så kort tid gå från ett gammalt energislukande hus till ett klimatsmart hus som håller för framtiden. Dessutom har vi kunnat behålla husets ursprungliga utseende och karaktär. Min morfar hade varit glad över att se sitt gamla hus så här, säger Ola Åkerström som bor i pilothuset tillsammans med fru och två döttrar.

Sedan introduktionen av pilotprojektet i Skarpnäck, Sveriges första nära-noll-renoverade småhus, har diskussionen om energirenovering tagit ordentlig fart.
– I branschen pratar man nu om energirenovering som nästa stora marknad inom byggindustrin. Eftersom energipriserna bara fortsätter att stiga kommer energisnåla hus att ha högt marknadsvärde. renZERO är först ut på en marknad som vi tror kommer att explodera framöver, säger Lars Westerlund, divisionschef Byggisolering, Paroc Group.

Renoveringen innefattar sådant som:

 • Täthet
 • Tak
 • Fasadpanel
 • Fönster och fönsteromfattning
 • Värme och ventilation
 • Isolering av rör och kanaler

Läs mer om RenZERO

5 Comments

Filed under Reportage

5 Responses to RenZero – Sveriges första nära-noll-renoverade småhus

 1. Christina

  Så bra att dessa företag finns! För det är ju ofta det här som är problemet med just gamla hus, och alla vill inte bo i nytt eller bygga nytt. Känns bra att veta att det finns företag som är inriktade på just detta, för oss som letar hus

 2. Ja själv bor jag i ett 70-talshus så jag ska försöka sätta mig in i vad som är gjort och se om vi kan applicera något av det. Det vi har gjort hittills är att byta fönster och satt in en luftvärmepump.

 3. Spännande helhetsgrepp med “nära-noll-renoveringar”! Tänker att det är jätteviktigt att jobba med det befintliga fastighetsbeståndet, och att det inte bara är att betrakta som hållbart att bygga nytt även om det kan göras väldigt energieffektivt. Hållbar utveckling handlar ju dessutom om ett integrerat helhetsperspektiv, där även sociala dimensioner som kultur- och arkitekturhistoria måste rymmas.

  • Ja, det är sant! Att ta hand om ett gammalt hus är en god gärning på många plan. Jag tycker också att det är roligt att man numera ser mer värde i t.ex. gamla 50-60-talskök istället för att bara riva ut allt. I vårt 70-talshus är jag nöjd med att vi slipade det gamla parkettgolvet och lät plastmattan i trappan vara kvar. Det är de enda ytor som inte är ändrade på i hela huset och jag gillar att ha något kvar som fanns från början.

   • Jag känner i princip inte någon som avstår från genomgripande renoveringar när de köper lägenhet eller hus. “Det här ska vi göra om…” eller “det här åker ut” säger väldigt mycket om vår tid. I vissa fall behövs givetvis förändringar och förnyelse, men ibland häpnar jag över hur några år gamla kök eller badrum döms ut. Och jag hör tyvärr även min egen stämma i den kören då och då…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.