Till och från jobbet på ett klimatsmart sätt

En sak som har stor betydelse för miljö, och då tänker jag främst på koldioxidutsläpp, är hur man tar sig till och från jobbet. Det handlar också om hur vardagen ska fungera och hur man ska använda sin tid mest effektivt. Här är mina tankar.

1. Jobba hemifrån
Det bästa för miljön är att inte alls åka till jobbet. Och då menar jag inte att man inte ska ha ett jobb att åka till – det gör ju ingen glad även om det är miljövänligt. Nej, jag tänker på att jobba hemifrån. Inte alla har den möjligheten, men med dagens teknik finns det många som kan göra det. Mircrosoft har länge drivit på för att förmå folk att jobba hemifrån och de har tom utsett en egen dag, den 6:e februari till “Jobba hemma-dagen“. Här är de viktigaste argumenten för att jobba hemma, enligt Microsoft.
Här är också en amerikansk artikel som tar itu med 7 myter om att jobba hemifrån Jag som har varit verksam inom företagstelefoni (först på Ericsson och sedan Aastra Telecom) har levt i en miljö där detta har både varit möjligt och uppmuntrats. Där har man också pratat om ett mobilt arbetssätt, som innebär att man kan jobba där man är, vilket ju också minskar resor fram och tillbaka. Ofta har jag planerat in en dag i veckan att jobba hemifrån, men ibland har det blivit fler, t.ex. när jag har återhämtat mig från en förkylning eller istället för att vabba, vilket går utmärkt när man har skolbarn (svårare med små barn). Det mesta går ju att göra hemifrån med telefon, skärmdelning eller videokonferens och om man verkligen behöver lugn och ro att fokusera är det oslagbart.

2. Cykla, gå eller spring

Glad efter avklarat triathlon i Alby friluftsgård

Glad efter avklarat triathlon i Alby friluftsgård

Här sparar du både miljön och tid i och med att du har träningen avklarad när du kommer hem. Du ska ju till jobbet nästan varje dag (om du inte gör som ovan) så inget främjar regelbunden träning lika bra. Jag cyklade en period till och från jobbet två gånger i veckan 22 km enkel väg. Jag har aldrig varit i så bra form! Tränade mig i form till ett triathlon (sprintversion visserligen men ändå). Visst var jag trött, särskilt i början. Jag såg till att lämna barnen de dagarna och min man fick hämta dem, var rädd att jag inte skulle orka ta hand om dem.. Det är ju lite dumt med en förälder som inte kan laga mat och knappt orkar svara på tilltal. Här är lite tips för att inte avslöjas som nybörjarcyklist – inte för att jag brydde mig! Men jag köpte i alla fal en ny cykel, en racerhybrid, mycket lättare än den gamla klumpiga.

3. Åka tillsammans..

..med en massa andra människor som också ska till jobbet – alltså åka kolletivt. Ja, känns inte alltid så kul, i Stockholmstrakten har många en restid på cirka en timme enkel väg med buss, pendeltåg och/eller tunnelbana. Men en fördel är att man faktiskt kan jobba på vägen, kolla sina e-mail, läsa nyheterna eller en bra bok. Eller så åker du bil med en kompis, dubbelt så bra som att sitta själv i en bil!

4. Om bilen är ett måste..

..då har du stor anledning till att skaffa en ny bil med förnyelsebart bränsle. Det finns många alternativ, mer om det i ett av mina tidigare inlägg Kör du fossilbil och inte har möjlighet att byta kan du börja med ecodriving med hjälp av STRs app som du laddar ner till mobilen. Jag har provat och fick faktiskt bättre och bättre resultat. Du kan också fundera på om du ska byta mack Alla insatser har betydelse! Vi lyckades minska bilanvändningen i familjen med en tredjedel och den största anledningen till det var att jag helt slutade åka bil till jobbet (innan körde jag flera dagar i veckan, dock inte alla eftersom jag cyklade eller jobbade hemifrån ibland).

Följ min blogg med Bloglovin

Leave a Comment

Filed under resor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.