Delandets ekonomi

Du som följer mig kanske minns mina miljövänliga budgettips? Något som jag inte alls tog upp där och som verkar växa starkt är företag med kollaborativ ekonomi som affärsidé och som bygger på att prylar, kunskap, mark, tid och rum går att byta, låna, ge, få och dela. Rörelsen för kollaborativ ekonomi, eller delandes ekonomi, som det ibland kallas, är ung och begreppen är ännu under formulering. Inom den kollaborativa ekonomin ryms en uppsjö av underbegrepp, såsom peer-2-peer-ekonomi, delarekonomi, bytesekonomi, gåvoekonomi och låneekonomi. På webbsidan DelaEko finns länkar till fler delningstjänster. Här finns också en massa tips och information om kollaborativ ekonomi för dig som vill veta mer.

Januari är en svår månad för många rent ekonomiskt. Genom att dela med sig av det man har och tillämpa de verktyg som den kollaborativa ekonomin bidrar med kan vi tillsammans utnyttja de resurser som finns. Här kommer fem spartips i sann delekonomi från samåkningsplattformen GoMore för årets fattigaste vecka:

1. Res med andra! Samåkning, alltså att resa med andra, gör inte bara att du sparar på miljön, du sparar även på dina pengar eftersom ni delar resekostnaden. För dig som inte har egen bil; att få skjuts är ofta billigare än kollektivtrafiken. Genom samåkningsplattformen GoMore får alla som samåker genom plattformen gratis kaffe på OKQ8 – win!

2. Receptknytis! Ditt kylskåp ekar tomt, det betyder inte att dina vänners gör det. Eller jo, förmodligen gör det det, men något litet brukar man kunna skrapa ihop. Kanske har du en burk krossade tomater, en av dina kompisar en lök och lite mjöl, en tredje en ostskalk och lite julskinka kvar i frysen – voila, pizzaparty! Billiga recept kan hittas på Studentkrubb (Och för allt i världen, släng inga rester!!!).

3. Hyr privat! Om du ska ut och resa – kolla in privata alternativ på bland annat Airbnb. Runt om i världen hyr privatpersoner ut allt från villor till cyklar, och det kan helt klart vara värt att kolla upp när man håller hårt i slantarna!

4. Bytt är bytt! Våga vägra mellandagsrea! Detta gissel av restkollektioner, ockerpriser och svettiga omklädningsrum! Dessutom är det sällan snällt mot din plånbok. Testa istället olika siter som bygger på delekonomi och bytande. Du lämnar något du inte vill ha och får istället något annat – helt gratis! I Göteborg (och även på andra platser) finns även ett klädbibliotek för dig som vill låna ett plagg istället för att köpa…

LG_JohannaN_Facebook

Lånegarderoben i Stockholm har också pop-up på olika platser.

5. Träna gratis! Har du som nyårslöfte att komma i form? Lägg ner tanken på att köpa ett gymkort – det är ändå dyrt och kommer att vara fullt så här efter nyår. I sann delekonomianda finns nu exempelvis app-baserade träningslösningar där alla ifrån glada motionärer till träningsfreaks samlas för att peppa och träna varandra och appar där PT:s lägger ut pass som du kan ta del av helt gratis! Testa exempelvis Funbeat!

Vilket är ditt bästa spartips? Vad skulle du vilja dela och hur?

 

1 Comment

Filed under Tips

One Response to Delandets ekonomi

  1. Hej!
    Jag hittade just hit till din blogg och slogs av hur lika vi verkade tänka, och till och med utseendet på våra bloggar. Min tanke är också att inspirera till ett mer miljövänligt liv. Just nu känner jag mig lite trött på mig själv och präktighet bara. Har du nåt bra tips för att fortsätta brinna för miljöfrågan och för att engagera andra? Det vore kul om du tittade in på min blogg:

    Annas fräscha spartips
    http://www.agaredal.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.