Fleece förorenar haven

Jag sitter här i mitt kalla hus iklädd fleecetröja och skriver detta. (Tröjan är inte särskilt ren eftersom jag inte nänns tvätta den.) Det är ju så skönt med fleecekläder och fleecefiltar för en frusen människa i vårt kalla land. Och barnen älskar dem, inget kli, ingen stelhet efter tvätt, bara mjukt och gott. Problemet stavas microplast, små plastpartiklar som kommer ut i våra avlopp och rätt ut i havet när vi tvättar. Här är ett utdrag ur SVT Nyheter:

Varje gång du tvättar en fleecetröja lossnar mer än 1.900 små, små plastpartiklar, som följer med sköljvattnet ut i naturen.

Nu varnar forskare för att partiklarna kan ha större effekt i haven än man tidigare trott.

– Det blir ganska mycket partiklar, om man tänker på att det bor 85 miljoner människor i Östersjöns avrinningsområde. Om alla de tvättar något fleeceplagg blir det stora mängder som hamnar i havet, säger Jan-Erik Bruun, forskare och marinbiolog på Finlands miljöcentral.

Eftersom partiklarna är för små för att kunna fångas upp i reningsverken går de rakt ut i havet via avloppen. Väl i vattnet blir de mat för djurplankton, som inte kan skilja partiklarna från deras naturliga föda, växtplankton. Läs mer på SVT Nyheter

Forskarna vet ännu inte hur detta kommer att påverka längre upp i näringskedjan och hur det kommer att påverka oss människor. Men det är väl som vanligt att “what goes around comes around” så det bästa skulle vara att stoppa fleeceförsäljning och fleeceanvändning redan nu.

Jag har gått igenom vad vi kan göra hemma hos oss:

 • Inte köpa mer fleecekläder & fleecefiltar
 • Undvika att köpa mössor och vantar med fleecefoder
 • Hitta alternativ till fleecekläder – särkilt till barnen
 • Undvika att tvätta fleecetröjor och om nödvändigt tvätta för hand och hälla ut vattnet i trädgården
 • Göra oss av med allt fleece

Alternativ till fleece:

Kids_Full_Zip_Jacket_400_Blue-788x1024

 • Ylle eller bomullsfiltar
 • Merinoull (mjukt och skönt sticks ej) till barnen (merinoull är också omdiskuterat pga hur fåren föds upp)
 • Ullfrotté – liter tjockare känsla Läs om Ullfrotté på svenska företaget Woolpower (merinoull)
 • Vanliga ullplagg eller fortsätta använda våra fleecetröjor (men inte tvätta dem) för oss vuxna

OBS! “Ecofleece” finns inte, även om fleecen är gjord av återvunna pet-flaskor är det samma material som vanlig fleece. Ibland kallar man yllekläder för “Ullfleece”, kolla vad den är gjord av innan du köper.

Sonen har en jätteskön kofta i ullfrotté med dragkedja som han har använt både till träning och hemma. Den är från Polarn och Pyret. Den var ganska dyr men ett bra köp. Woolpower har liknande koftor (se bild ovan). En fördel med ull är att det är lukt- och smutsavvisande och det behöver därför inte tvättas så ofta.

Läs mer om kläder i tidigare inlägg:  Miljö, kläder och mode 1 och Miljö, kläder och mode 2

Hjälp mig att komma med mer tips på bra och värmande tröjor och koftor i olika prisklasser!!

2 Comments

Filed under Tips

2 Responses to Fleece förorenar haven

 1. Emma

  Amen åhh…. nu fick jag skamsköljning. För jag gillar ju fleece, fast det blir fult efter en tvätt. Men det här går ju inte att hålla på med. Nu får vi tänka om i stugan. Tack Lisa.

  • admin

   Ja, jag gillar ju också fleece – men det finns alternativ! Idag köpte jag en skön ullväst från Ivanhoe, som tillverkas i ett lite samhälle i Västergötland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.