Global Organic Textile Standard version 4.0

GOTS i revision 4.0

GOTS i revision 4.0

GOTS, EU:s textilmärkning, har nu reviderats till revision 4.0. Den stora nyheten är att det nu är tillåtet med upp till 30% syntetfiber under förutsättning att den är återvunnen och miljögodkänd. Det finns alltså två olika grader av certifierade textilier. “Made with organic” med 70% certifierad naturfiber och “organic” med 95% certifierad naturfiber.

Organisationen menar att detta möjliggör ett större produktutbud som är GOTS certifierat. En annan nyhet är att nytillverkad polyester och angora förbjuds helt och hållet. Anledningen är att utbudet av återvunnen polyester är så stort och anledningen till förbudet av angora är på grund av de senaste djurplågerirapporterna om angora-kaniner.

Håll utkik efter GOTS-märkningen när du handlar ekologiska kläder. Utan den (eller andra märkningar som Bra Miljöval) har du inga garantier för hur stor del av textilen som är ekologisk producerad eller om den är färgad med giftfria färger.

Läs mer om GOTS och här finns press releasen

2 Comments

Filed under Tips

2 Responses to Global Organic Textile Standard version 4.0

  1. Det är lite det jag menar. Alldeles för mycket att hålla reda på. Jag argumenterar för enhetligare märkning av kläder. Just nu finns det inte mycket information på de där lapparna man förstår..

    • Jag hoppas att fler och fler företag använder GOTS certifieringen så att den blir mer känd och accepterad. Problemet är att det det är svårt för de stora jättarna att ställa om. Och prisnivån är en helt annan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.