Ljus genom tiderna

tips-p-lampa-att-gra-sjlv-lampa-ver-matbord_175893366

Gör det själv av ett cykelhjul och gamla glödlampor, från www.trendenser.se

 

Förr hade vi billiga glödlampor. I princip användes två olika storlekar i privata hem. Lamporna skruvades in i en robust armatur. Då och då fick man byta lampan, men inte så ofta att det upplevdes som ett problem. Armaturerna gick sällan sönder. Många av 50-60-70-talets armaturer finns kvar än idag.

thumbnail.axd

Paul Henningsens mest kända lampa PH5 i nytillverkad version i armé-grönt från Svenssons i Lammhult, men det finns många gamla i olika årgångar på marknaden. Den är gjord för att vara “bländfri” och lanserades redan 1926!

På offentliga platser användes oftast lysrör som gav ett kallt starkt ljus. De kunde vara otroligt irriterande, eftersom de blinkade länge innan de till slut gick sönder.

Sedan kom lågenergilampan som skulle vara så mycket bättre och energieffektivare men.. De första var fruktansvärda, iskallt tråkigt ljus – och skiten gick aldrig sönder! Nu sitter de i utebelysningen och på några andra ställen där de gör minst skada.

Halogenlamporna blev snabbt väldigt populära i spotlights som kunde riktas och gav ett fint ljus. Det blev populärt med inbyggda spotlights i taken. Vårt hus är från 70-talet. Från början var taken av plast och när huset har renoverats ha plasttaken bytts ut och då har man passat på att sätta dit spotlights. Jättesnyggt, men det blir sammantaget väldigt många lampor och det verkar alltid vara någon som har slocknat. När jag senast fick för mig att byta ut halogen-spotarna mot led-spotar i två rum tog det mig mer än en timme.

QANA-LED_pageslide

Bild från QANA

Led (light emitting diod) är den teknik som växer snabbast idag. Dioderna är små vilket gör att man kan använda helt andra sätt att ljussätta, till exempel i ett långt band med dioder. Samtidigt finns de också i den traditionella “päron”-formen eller som spotlights. De kan avge ett kallt eller varmt ljus.

Ledlampor drar 80 gånger mindre el än en vanlig glödlampa och håller 15 gånger längre enligt Energimyndigheten. De kan hålla i 16 år om de är tända 4 timmar om dygnet enligt tillverkarna. Ja, förutom de där som mystiskt nog går sönder efter några veckor eller månader. Det känns lite som att tillverkarna kan lova vad som helst. Ingen orkar gå tillbaka till affären och reklamera en led-lampa för 179 kr som gick sönder efter ett halvår. Min känsla är inte heller riktigt att “nu ska jag köpa något som jag ska ha med mig halva livet”. Då kanske jag skulle kolla i tester och göra research för att få bästa kvalitet. Hoppas att de som är lite yngre tänker annorlunda än jag!

Led-lampornas förträfflighet höjs till skyarna, men jag är, som ni hör, kritisk. Utvecklingen har gjort att det finns armaturer där man inte kan byta lampan. När lampan tar slut efter sisådär 20 år så slänger man alltihop är tanken. Men med tanke på att lampan också skulle kunna gå sönder efter ett halvår samtidigt som kvaliteten på armaturen kan se tveksam ut är det nog troligare att den håller fem år och då känns det hela inte särskilt hållbart längre. IKEA har över 20 olika sådana led-armaturer i sitt sortiment.

haggas-led-taklampa__0138763_PE298589_S4

Led-armatur från IKEA. Vad gör man om en eller flera av dioderna går sönder och garantitiden på 3 år har gått ut?

 

Idag ger lågenergilamporna ett bättre och varmare ljus och dagens ljusrör tänds direkt, har bättre färgåtergivning och flimrar inte så utvecklingen går framåt. Ledlamporna ÄR fantastiska, men som konsument måste man tänka kritiskt och gärna göra lite research innan köpet. Det finns fantastiska armaturer och ljuslösningar som ser ut som konstverk. Tänk kvalitet, spara eller hitta ett fantastiskt second-hand fynd!

Läs mer:

En genomgång av olika lampor 

Se alla test av olika lågenergilampor

 

Leave a Comment

Filed under Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.