Mikroplaster förbjuds i Göteborg, USA och i Tyresö?

Göteborgs stad har infört köpstopp på produkter som innehåller mikroplaster. Här i Tyresö har Miljöpartiet motionerat om ett likadant köpstopp, se motion. Helst skulle ju alla produkter som innehåller mikroplaster förbjudas och Sverige har drivit på för ett sådant förbud i EU.

USA blir först?

Men nu verkar det som om USA springer förbi och blir först med att helt förbjuda sådana här produkter. 2017 kommer ett förbud mot mikroplaster i kosmetika, hudvårdsprodukter och tandkräm i USA att införas. Läs mer i Miljöaktuellt.

Även fleeceplagg ger ifrån sig mikroplast som kommer ut i vattendrag när de tvättas, läs mer här, och se nedan.

FAKTA: PLASTPARTIKLAR

* Mikroplaster är mycket små partiklar (0,002-0,2 millimeter) och de passerar därför reningsverken utan att fastna.

* Mikroplasterna används ofta som slipmedel i kosmetika, tandkrämer, rengöringsmedel och målarfärgsprodukter.

* Även från plastbaserade textilier och kläder av fleece kan orsaka stora utsläpp av plastpartiklar. När ett fleeceplagg tvättas kan 1 900 små plastpartiklar följa med sköljvattnet ut i avloppet, enligt en studie från forskare vid University College i Dublin.

* Om djurplankton förväxlar mikroplast med växtplankton kan det hota deras överlevnad, har havsforskare vid Scripps Institution of Oceanography slagit fast i en studie.

(källa: TT)

 

 

 

4 Comments

Filed under Tips

4 Responses to Mikroplaster förbjuds i Göteborg, USA och i Tyresö?

  1. Jag vet att i alla fall staten Kalifornien (som enligt min mening kan uppfattas som en av de mest framåtsträvande amerikanska staterna när det gäller miljölagstiftning) redan har förbjudit och börjat fasa ut skönhetsprodukter med mikroplaster. Bra att den konservativa kongressen vill följa efter!

    Glada nyheter för mig att höra att Göteborgs Stad vill framåt. De är ganska duktiga på miljöarbete faktiskt. Jag kan tänka mig att du kanske skulle gilla GreenhackGbg.se Lisa! Kan gott hända att du redan känner till det.

    Tack för uppdatering!

  2. Lurigt det där med alla plastpartiklar. Man undrar vilka konsekvenser denna våran konsumtion/produktion får egentligen. Hur mycket som kommer till “fel” ställen och åker in i kretsloppet och hur det påverkar. Mer forskning och bättre upplysning i ämnet behövs.

  3. Plast är så lurigt. Men jag försöker verkligen tänka på det och blir galen på all plast som åker ut i avloppen. Tur att jag gör min egen hudvård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.