Miljöfarlig skidvalla

Jag är ju en riktig längdskidåkningsentusiast. Inte så att jag åker Vasaloppet jämt och ständigt, jag har åkt Öppet spår en gång och gör det gärna någon mer gång, men mest är det så att jag bara ger mig ut och åker när det är snö i min egen takt.

Längdskidåkning känns ju som en riktigt miljövänlig sport. Man behöver inte åka långt bort till fjällen eller Alperna, gärna preparerade spår men ingen lift, ingen pist osv. Men ska man åka längdskidor måste man valla (Nej vallningsfria skidor duger INTE), både glid och fäste ska det vara. Och det är nu det börjar lukta kemifabrik.

vallabox.jpg

Min egen vallabox

*Vallorna, både fäst- och glidvalla, består numera huvudsakligen av paraffiner samt i en del kol och fluor. (Klistervalla består av paraffinolja, en produkt som utvinns vid raffinering av råolja).

* Recepten är hemliga och beroende på sammansättning funkar de olika beroende på temperatur, snöstruktur med mera.

* Paraffiner är olika mättade kolväten. De kan tillverkas av djurfetter, petroleum eller helt syntetiskt. Paraffin klassas inte som hälsovådligt, är vitfärgat och har varken lukt eller smak.

* Fluor, här i form av perfluorerade ämnen, så kallade PFCs, är hälsovådliga. Att man använder dem i vallor beror på att de stöter ifrån sig vatten och smuts, vilket anses ge bättre resultat.

Ur artikel i DT

“De har sett att personer som arbetar som yrkesvallare har upp till 300 gånger högre halter fluorämnen i blodet än den svenska befolkningen i genomsnitt. Det kan i förlängningen leda till olika typer av cancer, leverskador och andra komplikationer.
– Statistiskt sett föder till exempel kvinnor med högre halter PFOA, ett av de miljögifter som finns i skidvalla, i blodet barn med lägre födelsevikt..” Örebro Läns Landsting

Här är en översikt över olika vallor, vad de innehåller (i stora drag) och vad man ska välja.

Swix_FC7WS

Glidvalla: För att få glid använder man en flourkloss som smälts på skidan och sedan skrapas (sicklas) med en plastskrapa till ett tunt lager över hela skidan utom i fästzonen. Den innehåller flourcarbon som är giftigt och inte alls bra att andas in. Om man kör fristil behövs bara glidvalla och då över hela skidan. Läs mer på Svt nyheter: Skidvalla en miljöbov

Glidvallans vara eller inte vara har ifrågasatts. Läs om detta på Naturskyddsföreningens blogg Enligt Lenid Kuzmin ger en stålsickling av skidan bättre glid. Härom tvista de lärde, se här Valladuell i Plus En stålsickel kostar ca 600 kr. Jag har aldrig provat att göra det själv, kanske inte helt lätt även om det finns fina intruktionsfilmer.

Kallvalla eller också kallad burkvalla används på ny- och finkornig snö. När det är kallt ska man välja en hård burkvalla och ju varmare det blir desto mjukare och klibbigare valla behöver du. Är det plusgrader är det kört enligt min mening, då fungerar inte den här vallan.

Klister är en fästvalla på tub som används på grovkornig snö, konstsnö och när det är mycket blött. När det är kallt ska man välja ett segare och hårdare klister och ju varmare det blir desto mjukare och klibbigare behövs. Jag har inte använt klistervalla på många år. Det är kladdigt och man måste bränna in den med en gasolbrännare.

Klistertejp: Numera använder jag istället klistertejp som är lättare att sätta på och jag kör ofta på samma i flera dagar. Tejpen finns också den för olika temperaturer men min erfarenhet är att den klarar ett större temperaturspann. Det är verkligen som en tejp som man tejpar på och sedan gnuggar på skyddspappret som sedan kan tas bort.

Fästvallorna kan innehålla flourcarboner, särskilt de dyrare. Som motionsåkare finns ingen anledning att köpa dessa dyra fästvallor som inte heller är bra för miljön.

Är du utförsåkare och har läst igenom hela den här texten ska du få en belöning. Läs om en miljövänlig valla på freeride.se

3 Comments

Filed under Tips

3 Responses to Miljöfarlig skidvalla

  1. micke

    Hej, vet du om vallatejpen innehåller PFCs eller andra skadliga ämnen? tänkte på t ex den här, XC Start Grip Tape. Läste att den fanns i en High Flour-variant, men jag undrar alltså hur det är med den vanliga. Det verkar vara samma som du har på bilden i inlägget?

    den här alltså: (https://www.xxl.se/start-xc-start-grip-tape-15-16-fasttejp/p/1118904_1_style?gclid=EAIaIQobChMImcK24_qE2QIVQrUYCh0wRwCHEAQYAiABEgLBivD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CKW0lOr6hNkCFU6ZGAodQ-0MeQ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.