Rädda världen lite grann varje dag #räddavärlden

Rädda världen lite grann varje dag är miljömärkningen Svanens nya kampanjslogan. Kampanjen har du troligtvis har sett eftersom det här är Svanens största utomhuskampanj någonsin.

svanen_räddavärlden

Foto från Svanens Facebooksida

 

“Med kampanjen vill vi givetvis få ännu fler att välja Svanenmärkt, då det är ett konkret exempel på hur man kan rädda världen lite grann varje dag. Fler ska dagligen göra medvetna val såväl hemma som på jobbet”, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU-Blomman.

Svanen ”föddes” för 25 år sedan, när Nordiska Ministerrådet startade Svanenmärkningen för att hjälpa konsumenter göra bra val för miljön. Det började med papper och batterier och idag hittar du Svanen på fler än tiotusen varor och tjänster. Efter några år fick Svanen sällskap av EU-Blomman, EU:s miljömärke. Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för både Svanen och EU-Blomman och arbetar utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen. Numera finns det 10 000 miljömärkta varor och tjänster, allt från tvättmedel till hela hus!

Själv blev jag positivt överraskad när jag besökte OKQ8 i Tyresö för att tvätta min mycket smutsiga bil och såg att alla kemikalier i den automatiska biltvätten numera är Svanenmärkta. Svanenmärkta kemikalier, som spolarvätska, naturavfettning och bilschampo med vax går också att köpa på stationerna. Det mesta är fortfarande petroliumbaserat men det finns till exempel motortvätt baserad på rapsolja.

Nio av tio vet att biltvättning leder till utsläpp av tungmetaller, olja, kemikalier och annat miljöskadligt. Ändå tvättar var femte bilen hemma på garageuppfarten eller gräsmattan visar en ny enkät från Bilprovningen som besvarats av 465 bilister.

 

1 Comment

Filed under Min vardag, Tips

One Response to Rädda världen lite grann varje dag #räddavärlden

  1. Alltså gud… Verkligen fängslande inlägg.
    Uppskattar vinklingen<3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.