Visste du att det finns ett miljövänligt alternativ till bindor och tamponger? #menskopp

I samarbete med ekoluna.se

Vad är menskopp?

Menskopp är ett mensskydd av gummi, silikon eller plast som förs in i slidan och fångar upp menstruationsblodet. Den töms i toaletten och kan användas flera gånger. En skillnad jämfört med tamponger är att underlivets naturliga fukt inte sugs upp. Menskoppen uppfanns redan på 30-talet samtidigt med tampongen och har använts i många länder och sedan 2000-talet finns den på den svenska marknaden. Numera finns menskoppar i olika utföranden som passar olika vaginor. Det finns både hårda (classic) och mjuka (soft) varianter. Läs mer på Wikipedia

Fördelar med menskopp

 • Sparar pengar på menskydd eftersom de går att återanvända. En menskopp kostar mellan 180 – 300 kr och går att använda i 10 år. 180 kr / 10 år / 12 månader = 1,50 kr i månaden!
 • Det är miljövänligare att använda menskopp än bindor och tamponger. Både bindor och tamponger innehåller bomull. Bomullsodling är en riktig miljöbov. Gifter och konstgödsel används för att få bättre skörd och dessa kommer ut i naturen. Men ekologisk bomullsodling är inte heller det problemfritt. Bomullsodlingen kräver mycket vatten. Det här har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Sen är det också plast och papper, råvaror som måste utvinnas och sopor som resultat.
 • Mindre risk för svampinfektion Har du problem med svampinfektioner kan det vara värt att prova, många kvinnor upplever att problemen upphör.
 • Det går att ha den när du badar
 • Du kan ha den på natten (du kan ha den upp till 12 timmar innan den behöver tömmas)

menskoppar-i-olika-färger

Passa på att prova! 10% på hela sortimentet

Nu får du 10% på hela sortimentet på  ekoluna.se som har menskoppen MeLuna. Använd rabattkoden ekolisa

Där finns också all information om hur du väljer vilken variant du ska ha och hur den ska användas, se Allt du behöver veta om MeLunas menskoppar.

Ekoluna.se har också återanvändningbara tygbindor i ekologisk bomull för den som föredrar det, eller som komplement. Jag rekommenderar deras tvättlappar i ekologisk (certifierad, förstås) och oblekt bomull. Använder man tvättbara tvättlappar i stället för våtservetter undviker man konserveringsmedlet i våtservetterna, samtidigt som man minskar sitt bidrag till sopberget.

Några röster från menskopp-användare ur Facebookgruppen Ekologiskt är logiskt:

(Dessa kommentarer gäller generellt  oavsett märke)

“Menskoppen är mitt bästa köp ever! Är inte besvärligt alls att ha mens längre. Fräscht och okomplicerat 🙂 däremot så tog det ett par dagar innan jag ‘fick te’t’ haha så jag kompletterade med trosskydd först för att va säker. Nu har jag haft menskopp i tre år. Never going back!”

“Jag tycker att det är helt fantastiskt! Har i princip aldrig haft problem med den, kanske första gången eller så, men det är 6 år sedan, så jag minns inte riktigt. Det jag tycker är allra bäst är att inte behöva komma ihåg att se till att ha mensskydd hemma samt att jag inte alls blir uttorkad på samma sätt som med tampong, det känns som att mitt underliv mår otroligt mycket bättre med menskoppen!”

“Jag blöder dock väldigt mycket så jag kompletterar alltid med en tunn binda för säkerhets skull. Behöver dock aldrig oroa mig för att det ska blöda igenom längre”

“Jag får oftast inte heller till det riktigt så jag har tygbindor upptill. Eftersom jag har tampongvägrat i ca 20 år (efter att nästan uteslutande använt tampong) så är denna kombo jättebra tycker jag. Den tar ju 70 procent av blodet o det är helt ok för mig”

OBS! Det var också några i gruppen som hade provat och inte riktigt fått det att fungera. Så kan det vara och vi är alla är olika. Kom ihåg att om det inte fungerar är det inte dig det är fel på!

3 Comments

Filed under Tips

3 Responses to Visste du att det finns ett miljövänligt alternativ till bindor och tamponger? #menskopp

 1. Hej,
  Jag själv är ett stort fan av menskopp och har just skrivit om det på min egen blogg. Jättekul att hitta en annan välskriven blogg som handlar om hållbarhet!

  Fortsätt med allt bra du gör.

  Allt gott
  Cajsa

 2. admin

  Tack Cajsa! Roligt att läsa ditt inlägg om menskopp. Jag spanade in på din blogg och fick genast en massa bra tips och inspiration. Jag ska lägga in den i min länklista!
  /Lisa

 3. Hej och förlåt så sent svar. Vad glad jag blir att du har sett min blogg och självklart hade det vart tufft att hamna på din länklista! Din blogg ligger förstås redan i min:)

  Ha en super kväll

  Cajsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.