Waldorfpedagogerna var rätt ute! – Om giftiga plaster, microplaster och #plastriot

jorden i en plastpåse

Bild från #plastriot

Giftiga plaster i livsmedelsförpackningar och leksaker är ett hett diskussionsämne just nu. Läs om Plast i barnens vardag – Naturskyddsföreningen

Många bloggmammor har börjat med plastbantning, här är några olika “plastinlägg”:

365eko som skriver om engagerat om fertilitet och gifter

Two green spirits om att skapa en giftfri förskola

Ekomorsan om Plastbatning av köket

Happy Tuesday – skrämmande om dammanalysen i hennes hem

Fröken Ekoreko om plaster i havet

Gästinlägg på min blogg från Seattle där affärernas plastpåsar numera är förbjudna

Läs om kampanjen #plastriot och här är ytterligare en länk från Naturskyddsföreningen om mikroplaster som finns i skönhetsprodukter och fleecekläder.

Nu till det här med Waldorf

När mina barn var små (de går i skolan nu) gick de på en förskola med Waldorf-inriktning (eller Waldorf-inspirerad som det hette). Waldorfpedagogikens och antroposofins grundare Rudolf Steiner levde kring förra sekelskiftet och hade ingen aning om gifter i plast, den var ganska nyligen uppfunnen. Det finns massor att skriva om pedagogiken, jag tänkte inte gå in på det här, men ett element är att använda enkla leksaker av naturmaterial, så att barnens egen fantasi kan komplettera material och utveckla leken. Alltså leksaker i trä och tyg, men mycket handlar om att de själva ska skapa från tyg eller trä eller kottar. Det var mycket mindre plast än på andra förskolor  (Lego var ett undantag). Och nu när vi vet mer om giftiga plaster känns det ju bra att förskolan hade den inriktningen, även om det inte var något vi valde medvetet. Samtidigt kanske det var gott om plastmaterial i själva huset, byggt på 70-talet.

Själv har jag inte plastbantat. På något sätt har jag stuckit huvudet i sanden, rädd för vad som ska visa sig, men nu är det dag att ta tag i saken. Barnen önskar sig såklart en massa plastiga och dåliga leksaker till jul – det blir en utmaning att tackla!

5 Comments

Filed under Tips

5 Responses to Waldorfpedagogerna var rätt ute! – Om giftiga plaster, microplaster och #plastriot

  1. Ebba

    Bra sammanställning jag ska kolla på länkarna 🙂

  2. Mette Kjörstad

    Jag minns i filmen “Tillsammans” där den ena lilla pojken som bor i kollektivet frågar den nyinflyttade pojken: “Är det RIKTIG Lego?” – och den andre svarar “Jaa..vad har du för Lego?” — och den förste säger “Pappa skulle göra Lego i trä, men han gjorde bara tre bitar…”– och publiken skrattade ..
    Mina barn (nu 40 och 42) har sagt: “Tack mamma att vi tuggade på tråkiga träleksaker!”, o det är ju roligt såhär i efterhand..

  3. Åh tack snälla för länkning! =D Stort och viktigt ämne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.