Miljömässa i Nacka

I Dieselverkstans fina lokaler hölls framtidsmässan: Hållbart globalt & lokalt torsdag till lördag. På torsdag och fredag var det yrkesfolk respektive skolklasser som besökte eventet. Marketta som är eldsjälen och projektledaren bakom det hela har sin bakgrund som gymnasielärare och det glädjer mig verkligen att skolelever var en viktig målgrupp. På lördagen var det fokus på allmänheten. I utställningen fanns både små lokala ekobutiker och kedjornas ekosortiment. Det var en liten grupp som kom och lyssnade på föredragen. Efter mitt föredrag lyssnade jag på ekokocken Carola Magnusson som driver flera kommunala kök och värdshuset Stora skuggan på Djurgården. Munnen vattnades när hon talade om nyskördade grönsaker som fått växa upp på friland-riktig mat. Hon vågar låta en bit kålrot spela huvudrollen, men serverar även kött, bland annat från fåren som betar på Djurgården. 


Nästa föredragshållare var ekobonden Lars-Gunnar Samuelsson, som beskriver sig själv som “kotokig”. Han har odlat ekologiskt i 25 år. Hans företagssymbol Blåklinten står för det ogräs som de konventionella odlarna bekämpar med ett medel som har visat sig vara cancerframkallande. I Lars-Gunnars åkrar får blåklinten vara kvar. Den går att separera bort vid skörden och de vissna resterna får vara kvar och ge näring åt jorden.

När Lars-Gunnar började odla ekologiskt för 25 år sedan mötte han ett stort motstånd av sina lantbrukarkollegor. Nu är det ingen som skrattar längre. Oroande är att några av hans kollegor, som inte ställde om, har dött i cancer. 

Efter föredraget fick vi provsmaka hans fina Blåklint-produkter: ost, mjölk, fil och yoghurt. De går att köpa på Paradiset, livsmedelsbutik med 100% ekologiskt på Södermalm. Jag fick också med mig en påse dinkelmjöl. Ska passa utmärkt till pannkakor!


Här är en bild från utställningen med skönhetsprodukter, kläder inredningsprylar med eko fokus.

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 Responses to Miljömässa i Nacka

  1. Låter väldigt inspirerande.
    Skulle vara intressant att både besöka och ställa ut.
    Är det ett återkommande event?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.