Egen utmaning – minska mängden rengöringsmedel

image

Mirakeltrasor för kök, badrum och glas samt en dammduk och en koppartrasa.

Det sista temat i ekopilotprojektet var att välja en egen miljöutmaning. Jag valde att försöka minska mängden rengöringsmedel vid städning i hemmet.

image

Vänstra sidan är gnuggad med koppartrasan, funkar bra!

Det finns många alternativ till rengöringsmedel, flera metoder hittar du på diverse sidor med husmorstips, bl.a. i ekostil-bloggen. Jag gjorde det enkelt för mig och inhandlade några mirakeltrasor, men ättika och citronsyra är också bra alternativ.  När tvättmaskinen blir smutsig (som den ju blir av moderna miljövänliga tvättmedel och tvätt i låg temperatur) brukar jag köra en 90-gradare med en matsked citronsyra. Citronsyra är också perfekt för att avkalka kaffebryggare, vattenkokare mm. Ättika är också bra till mycket i städsammanhang.
I en liten affär hittade jag också en koppartrasa. Koppar är en mjuk metall som inte repar porslin, keramik eller annan metall. Med den kan man gnugga diskbänken så att den skiner, funkar också på spishällen och på rostiga cyklar.

Jag måste säga att jag är jättenöjd med resultatet!

Vänstra duschdörren

Vänstra duschdörren är rengjord med mirakeltrasa, stor skillnad, eller hur?

Har man städhjälp tycker jag att man kan prata med städföretaget. De är säkert öppna för önskemål gällande rengöringsprodukter och många har en miljöpolicy.

4 Comments

Filed under vatten

4 Responses to Egen utmaning – minska mängden rengöringsmedel

 1. Microfibertrasor är riktigt bra på att göra rent, bra på fett runt spisen t ex. Jag använder också lite såpa om det är riktigt smutsigt. Mer behövs inte.

  • Sant, och tvärtemot vad som sägs i all reklam för rengörningsmedel så finns det inget medel som är så bra att det inte behövs lite muskelkraft också, i alla fall på duschdörren.

 2. Barbro

  Hej!
  Läste just om koppartrasan och undrar var du köpte den.

  • admin

   Oj, jag minns knappt, men jag tror att det var på Iris hantverk på Kungsgatan 55 i Stockholm. De har webshop och återförsäljare i andra städer också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.